just want to share my fav cheese cake recepy !
its simple and easy
bahan-bahannya :
biskut marie or biskut orea 30 keping
butter 3/4
telur 3 biji
cheese cream 1 buku / 250 gram
tepung 2 sudu besar
1 cawan susu pekat dan vanila essen
cara cara.
-panaskan ketuhar serta letakkan 1 dulang air supaya mnjadi panas. ini mengelakkan kek menjadi hangus dan dapat menstabilkan temperature. suhu 165.
- hancurkan biskut, tidak terlalu halus. double-boiledkan butter sehingga cair. masukkan butter td kedalam biskut bersama 1 biji telur, gaul. kemudian tekan biskutt tersebut sehingga mampat ke dalam dulang. masukkan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
seperti gambar di bawah
- masukkan cream cheese, susu pekat, telur, tepung gandum serta esen vanila. mixer sehingga sebati. kemudian masukkan bahan tersebut kedalam dulang yg berisi biskut sebentar tadi.
- masukkan dulang tersebut di atas dulang yang berisi air tadi. pastikan ketuhar mempunyai 2 tingkat, iaitu bawah dulang air dan atas dulang kek. bakar selama 40 minit / sehingga masak.
- tips : pastikan anda menggunakan api bawah saja untuk menglakkan dari top kek hangus jika menggunakan api atas.
- tips : pastikan anda menggunakan api bawah saja untuk menglakkan dari top kek hangus jika menggunakan api atas.
then, siap !

-selamat mencuba - (:

No comments:
Post a Comment